‘Unzipped’: de Rolling Stones in het Groninger Museum
Trein vol
verhalen

‘Unzipped’: de Rolling Stones in het Groninger Museum

Terug naar overzicht

door Sanne Meijer

Ik ben een enorme geluksvogel, ik weet het. Ik mocht ik de Rolling Stones-tentoonstelling Unzipped bekijken in het Groninger Museum. Alhoewel, tentoonstelling? Het voelde meer als een belevenis, een ervaring. En die overtrof al mijn verwachtingen.

De Rolling Stones zijn onderdeel van de Groninger geschiedenis. Op 2 juni 1999 speelde de band in een afgeladen Stadspark en kon je tot ver buiten de stad mee neuriën met hits als Satisfaction. Het was voor veel Groningers een onvergetelijke dag en een moment van collectieve trots: een wereldband trad op in Stad. De podcast Hongerige Wolf van het DvhN maakte speciaal een aflevering over deze legendarische dag: ‘Toen de Stones in Groningen optraden’. Die kun je hier beluisteren.

Eenentwintig jaar later zijn de Rolling Stones terug in Groningen – met de tentoonstelling Unzipped. De tentoonstelling was eerder te zien in de Verenigde Staten en Azië, en gaat nu in vernieuwde vorm door Europa touren. Groningen heeft daarbij de primeur.

Spektakel

De tentoonstelling in het Groninger Museum beslaat maar liefst drie verdiepingen van het museum, waardoor je echt het gevoel krijgt óndergedompeld te worden in de wereld van de Rolling Stones. Het is een audiovisueel spektakel van licht, kleuren, foto’s, muziek en bewegende beelden. Daarnaast zijn er ruim 400 originele objecten uit de verzameling van de Stones te zien: van instrumenten tot posters en van stage designs tot albumcovers. Ik bewonderde bijvoorbeeld Keith Richards’ dagboeken en de door hem geïllustreerde setlists. Waar ik met open mond naar heb staan kijken is het nagebouwde appartement in Edith Grove in Londen, waar de Stones aan het begin van de jaren zestig woonden – compleet met beschimmelde borden en volle asbakken. Ook hun Londense muziekstudio is geheel nagebouwd.

Popcultuur

De zalen met de iconische kledingstukken van de bandleden waren mijn favoriet. Bontjassen, jumpsuits en zelfs de duivelse kostuums die Mick Jagger heeft gedragen tijdens het zingen van Sympathy for the Devil waren van dichtbij te bekijken. Voor mij waren de kenmerkende panterblouses en tijgerprint kledingstukken van Keith Richards, stiekem toch mijn grote stijlicoon, echt het hoogtepunt. De Rolling Stones hebben nou eenmaal niet alleen hun stempel gedrukt op de muziekwereld, maar ook op mode en kunst. De band heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de popcultuur in de brede zin van het woord. Ook hier wordt aandacht aan besteed in het museum. 

Als klap op de vuurpijl eindigde m’n Rolling Stones-beleving met een concert in Havana, Cuba. Door de grote schermen en de multidimensionale geluidstechnologie heb je het gevoel middenin het publiek te staan. En dat is echt overweldigend. Ik raad je van harte aan om ook een bezoek te brengen aan Unzipped – ook als je geen grote Stones-fan bent. Het is een belevenis die je niet snel zal vergeten.

The Rolling Stones – Kledij

Praktische informatie

De tentoonstelling loopt tot en met 28 februari 2021. Reserveer je ticket van tevoren online.

Oh ja, kun je er geen genoeg van krijgen? Gelijktijdig met Unzipped presenteren Noorderlicht en de Stichting Oude Groninger Kerken een grote tentoonstelling rond de Rolling Stones in de Der Aa-kerk. Gimme Shelter presenteert veel vroege fotografie benadert de Stones onder andere vanuit een Nederlands-Gronings perspectief. Klik hier voor meer informatie.

Sanne Meijer (Stadskanaal, 1993) is freelance historica, blogger, auteur en projectmanager. Ze houdt zich voornamelijk bezig met Groninger geschiedenis en cultuur.

De archeologische opgraving bij Adorp

In opdracht van de provincie Groningen werkt BAM Infra aan een doorfietsroute tussen Winsum en Groningen. Naast het fietspad wordt een sloot aangelegd, die precies het rijksmonument zal snijden. Eerst moet er dus grondig archeologisch onderzoek verri...

Lees meer