Tocht om de Noord
Trein vol
verhalen

Tocht om de Noord

Terug naar overzicht

Sinds 2006 is het mogelijk om op ontdekkingstocht door Groningen te gaan tijdens Wandelfestival Tocht om de Noord (TodN). Jaarlijks worden de wandelaars van Tocht om de Noord verrast met nieuwe routes, nieuwe thema’s, nieuwe dorpen, nieuwe culturele uitingen en nieuwe doorsteekjes. Altijd volgens de eerste 2 regels van het Gronings volkslied: Van Lauwerszee tot Dollard tou en van Drenthe tot aan ‘t wad!

Een culturele ontdekkingstocht, die de wandelaar jaar in jaar uit verrast met een nieuw Gronings avontuur!

Dit jaar (2022) zijn we te gast in gemeente Westerkwartier. Het thema is ‘Dwalen de Verhalen’. Wandelaars krijgen in elk dorp een feestelijk onthaal en verzamelen een rugzak vol verhalen. Onderweg worden alle zintuigen geprikkeld en is er van alles te proeven, zien, ruiken, horen en te beleven.

Pronkjewailpad

Wil je liever alleen (of in een klein gezelschap) op ontdekkingstocht door Groningen? Dan is er het Pronkjewailpad. Dit is een populair langeafstand wandelpad door de provincie Groningen, waarbij deelnemers op een verrassende en actieve manier kunnen kennismaken met Gastvrij Groningen.

Het Pronkjewailpad is opgedeeld in een Noordroute (250 km), een Zuidroute (350 km), een Oostroute (200 km) en een Westroute (200 km). Deelnemers kunnen één van de routes kiezen (of meerdere) en hebben twee jaar om één route te voltooien. Het Pronkjewailpad is elk jaar van april t/m oktober geopend, van donderdag tot en met zondag. Deelnemers wandelen het Pronkjewailpad aan de hand van een stempelkaart. Onderweg moeten zij in elk dorp minstens één stempel op hun stempelkaart halen.

Momenteel doen ca 500 lokale ondernemers en andere toeristische, recreatieve en culturele organisaties in Groningen mee als stempelpost. Samen vormen zij het Platform Gastvrij Groningen. Naast een stempel biedt een groot aantal stempelposten de deelnemer ook een ‘Pronkjewail’ aan: een gastvrij gebaar. Denk bijvoorbeeld aan het meegeven van een souvenir, het proeven van een stukje Groningse lekkernij, een expositie bekijken, of een toren beklimmen. Zo leer je het landschap, de cultuur, het erfgoed én de inwoners van Groningen op een onvergetelijke manier kennen.

Westroute Pronkjewailpad 2022

Vanaf april 2022 is de nieuwe Westroute van het Pronkjewailpad geopend. Het thema is dit jaar: Proeven van het Groninger Land. Wandelaars op de route kunnen onderweg van alles proeven, letterlijk maar ook figuurlijk. Bij sommige stempelposten worden wandelaars bijvoorbeeld uitgedaagd om een proeve van bekwaamheid af te leggen. Ook zijn er veel stempelposten die op een bijzondere manier een voorproefje van hun locatie aanbieden. De doelstelling dit jaar is dat wandelaars het Groninger Land proefondervindelijk leren kennen en leren waarderen.

Voor meer informatie en inschrijven kijk op www.Pronkjewailpad.nl