03 november 2020

Hotze Schuil, icoon uit de kaatswereld

Verhalen over mensen
Onze treinen in het noorden dragen allemaal een naam van een ‘bekende noorderling’ zoals een ondernemer of een sporter.

De naam van een oerbekende Friese kaatser mag wat ons betreft niet in deze namenrij ontbreken. 

 

We spraken met Geert van Tuinen, sportverslaggever bij Omrop Fryslân en kaatsliefhebber, over Hotze Schuil. Schuil, oftewel: ‘de Keizer onder de Koningen’ en ‘de Lange’. Bij het vallen van de naam Hotze Schuil, begint Geert in alle bevlogenheid zijn verhaal: “Hotze was een opvallende verschijning met ongekend talent. In 2000 werd hij uitgeroepen tot kaatser van de 20e eeuw en erkent als één van de beste kaatsers van Europa. Heel veel kaatsliefhebbers kennen zijn naam of hebben hem net als ik de sterren van de hemel zien spelen.”

 

Ongekend kaatstalent

Hotze Schuil werd op 29 oktober 1924 geboren in de havenplaats Harlingen. Hij maakte in 1942 op 18-jarige leeftijd zijn debuut in de Friese kaatssport en bleek al snel een talentvol kaatser. Dertig jaar lang behaalde de havenarbeider vele overwinningen, in zowel binnen- als buitenland. “Hotze Schuil was een ongekend talent, een allround kaatser die het hele ‘spelletje’ perfect beheerste. Met zijn wonderbaarlijke gevoel van spelinzicht wist Schuil zijn ballen keer op keer tactisch te plaatsen en zijn tegenspelers tot wanhoop te drijven”, vertelt Geert met een grijns op zijn gezicht.

 

Jarenlange recordhouder

In zijn glansrijke carrière brak Schuil twee belangrijke records. Met 641 punten brak de kaatser in 1962 het record van het puntenklassement. Dit record wist hij bijna dertig jaar vast te houden en verloor hij uiteindelijk in 1990 aan Piet Jetze Faber. Ook het record van het aantal koningschappen heeft Schuil lang bij zich kunnen houden. Zo won hij maar liefst zes keer de PC in Franeker, de belangrijkste en meest prestigieuze wedstrijd van het jaar. Met 83 koningschappen op zijn naam, werd dit record uiteindelijk in 2008 door Chris Wassenaar gebroken.

 

Meer dan een kaatser

Geert: “Hotze was meer dan een kaatser die dreef op talent. Hij was een buitengewoon bijzonder mens: vanwege zijn lengte, zijn lange zwarte trainingsbroek (wat zijn handelsmerk werd), zijn gigantische handen en bovenal zijn relaxte uitstraling. Het was een publieksman die genoot van het Friese spel en alles daar omheen. Alhoewel op dit hoogste niveau alles draaide om winnen, wist Hotze relaxter om te gaan met winst én verlies dan menig ander kaatser. Ook al waren de kaatsprijzen een welkome aanvulling op zijn salaris. Schuil gaf het publiek wat het wilde. Hij zorgde met zijn bijzondere voorkomen en ongekende talent voor een fantastische beleving op het kaatsveld. Het sierde hem en maakte hem destijds razend populair onder het publiek.”

 

Eigen standbeeld en Arriva trein

Schuil heeft in zijn kaatscarrière veel betekend voor de sportwereld en daarmee voor de Friese cultuur. De kaatser overleed in 2005 op 81-jarige leeftijd en ontving een jaar later een eigen standbeeld in Harlingen. Ook prijkt de naam van Hotze op een van onze treinen.

Copyright Arriva 2024

Cookies

Wij gebruiken functionele, analytische en tracking cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om jouw ervaring op onze website te verbeteren en om je van relevante advertenties te voorzien. Klik hier voor meer informatie.