Opgraving Munnikeweg
Trein vol
verhalen

De archeologische opgraving bij Adorp

Terug naar overzicht

Wie wel eens de trein instapt vanaf Groningen naar Roodeschool/Eemshaven of Delfzijl is het ongetwijfeld opgevallen: de archeologische opgraving direct aan het spoor bij Adorp. Terwijl de treinen een paar keer per uur langs razen, onderzoeken de archeologen van MUG Ingenieursbureau een wierde uit de Romeinse tijd die later als weiland functioneerde. Wierdebewoners legden deze kunstmatige heuvels aan om zichzelf en vee te beschermen tegen hoogwater.

In opdracht van de provincie Groningen werkt BAM Infra aan een doorfietsroute tussen Winsum en Groningen. Naast het fietspad wordt een sloot aangelegd, die precies dit rijksmonument zal snijden. Eerst moet er dus grondig archeologisch onderzoek verricht worden naar de bodem en dit zorgt voor uitzonderlijk veel vondsten!


Opgravingsleider en archeoloog André Pleszynski van MUG Ingenieursbureau kan zijn ogen niet geloven: ‘Ik verwacht dat ik dit maar één keer in mijn leven meemaak. Mantelspelden van Romeinse soldaten, scherven aardewerk, botmateriaal en andere unieke vondsten worden dagelijks veilig gesteld in dit gebied. De wierde is waarschijnlijk 230 meter lang en wordt laagsgewijs verdiept. Dit zorgt voor een rijkdom aan wetenschappelijke kennis over de afzonderlijke gebruiksperioden en de voedseleconomie van de wierdebewoners. De opgraving zal zeker nog een paar weken duren!

Nieuwsgierig geworden? Op de website wordt iedere dag een nieuwe vondst gepubliceerd. Kijk op www.mug.nl.

De mooiste vondsten zijn nu ook te bekijken in Museum Wierdenland in Ezinge. Van 27 oktober 2021 t/m 27 maart 2022 is er een speciale tentoonstelling over de opgraving genaamd: Een sloot aan vondsten. Kijk voor meer informatie op www.wierdenland.nl

Vaar mee met Arriva op de ‘Snitser Mar’

VVV Waterland van Friesland en Arriva onthullen de WINK-trein met de naam ‘Snitser Mar’ Vanaf woensdag 8 september 2021 vaar je mee op het Sneekermeer als je de nieuwe WINK-trein van Arriva binnenstapt. In de trein maakten VVV Waterland van Fries...

Lees meer