Weer 15 jaar op de Noordelijke lijnen
Trein vol
verhalen

Weer 15 jaar op de Noordelijke lijnen

Terug naar overzicht

Met nog eens 15 jaar op de Noordelijke lijnen in het vooruitzicht, kijkt Arriva heel goed naar de nabije en verdere toekomst. Met het oog op het milieu, maar ook de maatschappij en werkgelegenheid zijn grote stappen gezet. Milfred Hart, regiodirecteur Noord, en Gerrit de Groot, consessiemanager, vertellen over de impact op de omgeving en de organisatie.

In 2025 volledig zero-emissie

Met het oog op duurzaamheid heeft Arriva zichzelf een mooi doel gesteld. In 2025 willen we CO2 neutraal werken. Dit zal bij de Noordelijke lijnen grotendeels gebeuren door de aanpak van de treinen. En wat daarmee niet lukt, wordt gecompenseerd. Bijvoorbeeld door bomen te planten.

Milfred: “De bestaande treinen zijn 15 jaar oud. Die hadden we natuurlijk weg kunnen doen, maar dat is absoluut niet duurzaam. Vandaar dat wij hebben gekozen om ze te laten refurbishen (vernieuwen). Naast een mooi nieuw design en allerlei nieuwe snufjes aan de binnenkant, zijn er ook aan de buitenkant belangrijke dingen veranderd. Zo hebben deze treinen nu batterijen op het dak die de remenergie opslaan. Dit heeft veel voordelen wanneer ze stilstaan op het perron. De trein hoeft niet meer stationair te draaien, terwijl de verwarming/airco en verlichting wel aan kan blijven. Dit scheelt brandstof en ook zijn de treinen stiller als ze op het station staan. Echt een fijne ontwikkeling.”

Het Wad-trein, feestelijk onthuld door Wad-operazanger Albert Bonnema

Vanaf woensdag 23 juni waan je je bijna op het Wad als je de nieuwe WINK-trein van Arriva binnenstapt. Albert Bonnema, operazanger van onder ander de Wadopera bij Paesens-Moddergat, onthulde met een prachtige passage uit Grimes deze speciale trein. V...

Lees meer